Bible milovníka vína: Kam se vydat v Kalifornii za nápojem z hroznů
S ohledem na vážnost, s níž Kaliforňané na víno a jeho prosperitu dbají, není příliš velkým překvapením, že tento stát patří k těm největším producentům tohoto nápoje na světě. Velikostí produkce bychom ho mohli zařadit hned za Francii, Itálii a Španělsko. Tři miliardy lahví vína ročně prostě nejsou jen tak.
Krev páně si zamilovali víc, než se čekalo
Kdo by to byl do Kalifornie řekl, že se tu vinná réva rozšířila už v 18. století? Tedy přesněji řečeno byla poprvé zasazena v roce 1779 díky Španělům, kteří si zde užívali svého vlivu, šířili křesťanství a víno původně chtěli získávat za účelem tradičních obřadů. Krev páně si ale obyvatelé státu zamilovali víc, než kolonizátoři čekali. A proč by ne?
Na sto druhů vína v jednom státě
Po celé Kalifornii se proto rozprostírají menší i docela rozlehlé vinice, které se nezřídka stávají cíli nadšených turistů a milovníků vína. Zajímavé je pro ně i to, že si mohou užívat rozdílnost jednotlivých oblastí nejen po geografické stránce, ale také po té stránce, jež chuťově rozděluje vína – zatímco ze strání vysokých kopců ve vnitrozemí vznikají merloty a cabernety, blíže k pobřeží se setkáte spíše s chardonnay a pinot noir. Celkově se na území celé této země nachází na sto druhů vína.
Sýr je oblíbenou pochutinou k dobrému vínu. Zdroj: Bigstock.com
Vinice vždy nadohled
Nezáleží na tom, kde v Kalifornii se právě nacházíte. Vinice jistě nebude daleko a společně s ní i nějaké to místo, kde můžete lokální víno ochutnat. Jakmile si vytyčíte cíl ochutnat zde co nejvíce vín, pamatujte, že Kalifornie je asi tak rozlehlá jako ¾ Francie, takže dává větší smysl ochutnat důkladně vína v jednom regionu než pentlovat mezi regiony a něco uspěchat.
Tou nejpopulárnější částí Kalifornie je z hlediska vína její sever – tady se pěstuje převážně odrůda, z níž vzniká cabernet. Ten dominuje i oblasti vnitrozemí. Oblast centrálního pobřeží je vlastně takovým mixem odrůd a v jižní části Kalifornie si přijdete na své, máte-li rádi chardonnay.
Nezapomeňte na registraci
Sklizeň probíhá standardně od poloviny srpna do října, nejvytíženější jsou vinaři v září. Zejména v tomto období je naprosto nezbytné se před samotnou ochutnávkou objednat a nepřijet jen tak, protože vám zrovna vyšel čas.